Rozhovor: Fizioterapie psů v ČR se Stephanie

Stephanie Kašparová je prvním držitelem certifikátu CCBW v ČR a úspěšně provozuje svoji kliniku. Tento obor, který se věnuje fyzioterapii psů není v České republice úplně běžný a proto jsme se vám rozhodli přinést zajímavý článek o čem to vlastně je.

 

stephanie v canine centru

 

Jak dlouho se zabýváte fyzioterapií psů?

Fyzioterapie jako taková mě zajímala už od střední školy. Tehdy jsem věděla, že se v mé profesi chci zabývat ortopedií, avšak veterinární fyzioterapie v ČR nejde bohužel studovat. Shodou okolností v té době, kdy jsem se rozhodovala kam dál po škole, měl můj otec vážné problémy s bederní páteří. Měl posunutou meziobratlovou ploténku a doktoři mu nedávali jinou šanci na léčbu než podstoupení chirurgického zákroku. To ale on nechtěl. Vyhledal proto odbornou pomoc a jedna paní fyzioterapeutka mu pomohla natolik, že je dnes zdravý jako mladý kluk.

Tenkrát mě ta práce natolik inspirovala, že jsem se po maturitě hlásila na humánní fyzioterapii, ale bohužel jsem se nedostala přes přijímací zkoušky. Na chvíli jsem se pak zabývala úplně jiným oborem, ale po několika letech jsem se rozhodla zase se vrátit k mému původnímu oboru, který mě natolik naplňoval a začala se více zabývat fyzioterapií a rehabilitacemi psů. Dnes je tomu už rok, co se fyzioterapií psů zabývám.

 

Víme, že jste úspěšně složila zkoušky a získala certifikát CCBW. Představte čtenářům, co to vůbec znamená a kolik lidí v ČR se jím pyšní?

Certifikát CCBW (Caninology Canine Body Worker) je mezinárodní licence, která opravňuje vykonávat práci fyzioterapeuta psů po celém světě. Vzdělání zaštiťuje americká společnost Caninology a v Evropě je možné tento titul získat pouze v Anglii. Lidé, kteří mají tuto certifikaci se jím mohou pyšnit za svým jménem. Pokud je mi dobře známo, tak jsem zatím doposud jediná v republice, která tento titul má. Jsou tu však ještě další dvě velice skvělé psí fyzioterapeutky, které se pyšní obdobným titulem CCRP.

Konkrétně se jedná o Bc. Kateřinu Plačkovou, která je v ČR průkopnicí psí fyzioterapie a dále Mgr. Barbora Šulcová. Chtěla bych zdůraznit všem majitelům, kteří hledají odbornou pomoc svým čtyřnohým kamarádům, aby si dávali pozor, komu svého pejska svěří do péče. Bohužel je obor fyzioterapie psů v ČR teprve v plenkách a tak najdete kvalifikovaných odborníků opravdu málo. Zatím není vyjasněný zákon nebo legislativa, který přesně definuje kdo a za jakých podmínek může fyzioterapii psů vykonávat. Z toho důvodu je tu mnoho lidí, kteří si říkají fyzioterapeuti nebo rehabilitanti psů, ačkoliv nemají veterinární vzdělání nebo si neprošli rozšiřujícím se vzděláním v zahraničí, které by je na tuto profesi odborně připravilo.

 

Jak se liší fyzioterapie psů od fyzioterapie pro lidi? Je to podobné?

Řekla bych, že se způsoby používaných metod a terapií moc zvlášť neliší od humánní terapie. Např. magnetoterapie se hojně využívá jak v humánní, tak i ve veterinární fyzioterapii a výsledky použití magnetu jsou skvělé. Jen se samozřejmě liší z anatomického a fyziologického hlediska, kde najdeme velké rozdíly ať už v postavení kostí, kloubů, šlach či svalů.

 

 fyzioterapie-psu

Fyzioterapie nebo masáže nejsou úplně běžná činnost v chovatelství psů, nebo alespoň v České republice. Myslíte si, že jsou tady na tento druh služby lidé připraveni?

Troufám si říct, že už připravení jsou. Majitelé berou svého čtyřnohého chlupáčka jako plnohodnotného člena své rodiny a snaží se jim dopřávat co nejlepší péči. Sporťáci si uvědomují kladné účinky fyzioterapie v rámci jejich sportovní přípravy a začínají tuto službu vyhledávat čím dál víc. Další kategorií jsou samozřejmě psí pacienti po ortopedických a neurologických zákrocích, kde je naopak odborná rehabilitace doporučovaná veterináři a zkrátila se tak jejich celková rekonvalescence.

V některých případech, např. u neurologických pacientů, po operaci vyhřezlé ploténky a kteří jsou bez hluboké citlivosti, je využití rehabilitací tou poslední možností jak se vrátit k normálnímu životu. Majitelé se sami zajímají o účinky a výsledky terapií a aktivně tyto služby vyhledávají.

 

Pro jaké pejsky se fyzioterapie hodí? Jaké služby nabízíte?

Fyzioterapie je vhodná pro jakákoliv plemena a psy jakéhokoliv věku. Samozřejmě velice důležité je sestavení kvalitního rehabilitačního plánu na míru káždému pejskovi, aby vyhovovalo jeho potřebám. Jiný plán bude mít aktivní sportovec, bez pohybových problémů, který bude ve skvělé kondici na rozdíl od staršího psa, který je po chirurgickém zákroku. Osobně velice ráda kombinuji fyzikální terapie s manuální terapií. Konkrétně využívám magnetoterapii se kterou mám skvělé zkušenosti.

Dále velice často využívám hydroterapii, kterou považuji za královnu mezi fyzikálními terapiemi a o kterou je velký zájem jak už z řad sportovců, tak ortopedických a neurologických pacientů. Co se týče manuální terapie, tak kombinuji především rekondiční a sportovní masáže, aktivní a pasivní strečink. Další velice zajímavou kategorií je cvičení na balančních pomůckách, kterou ráda zahrnuji do svých terapií.

 

 hydroterapie

Hydroterapie v Canin centru v Hradci Králové

 

Zabýváte se i výživou psů? Co si myslíte o našem exkluzivním masu pro pejsky?

Pokud chci mít dobré výsledky u svých pacientů, tak se musím aktivně zajímat i o jejich výživu. Vždy se majitelů ptám, jak a co jim pejsek žere. Velice často je potřeba regulovat váhu mých pacientů a občas je nutné sestavit také diabeteční plán.

Vaše NUGO maso považuji za skvělý výživový doplněk. Psi ho velice rádi přijímají jako odměnu či pochoutku po práci. Líbí se mi, že se nejedná o umělý doplněk a není ničím dochucený či jinak upravovaný.

 

Je sušené maso pro psy vhodný výživový doplněk?

Jako doplněk určitě ano. Zvlášť u dospělých psů se sušeným masem nemám jediný problém. Dospělé psi mají jíž plně vyvinutý trávící trakt, takže sušené maso krásně stráví a vezmou si z něj potřebné živiny. Je však nutné podotknout, že se tu zde bavíme opravdu o doplňku stravy a nejedná se o hlavní příjem potravy.


nugo-maso-hovezi

A teď přejdeme k naší hlavní činnosti a to je výroba tašek pro malá plemena psů. Vedeme věčné debaty s majiteli pejsků o tom, zda jsou pro pejsky vhodné nebo jak je správně používat. Jsou lepší s pevným dnem nebo s měkkým atd. Proto bychom byli rádi, když byste nám odpověděla na několik otázek.

 

Co si myslíte obecně o taškách pro malé psy? Komu byste tašku doporučila/nedoporučila?

Já osobně jsem zastáncem především zdravého pohybu u psů. Tudíž zastávám názor, že pes se musí hýbat, sám chodit, aby nedocházelo k ochabování svaloviny a mezi klouby docházelo k uvolňování potřebné synoviální tekutiny, pro zachování zdraví a pohybu psa. Nicméně chápu, že např. malá čivava asi neujde to samé co třeba belgický ovčák.

Proto pokud bude používání tašky občasné a spíše pomocníkem při delších procházkách a cestách, tak s jejím užíváním nemám jediný problém a nebála bych se jí používat. Spíše bych ji doporučila majitelům malých plemen psů už i v rámci zachování zdraví jejich majitelů. Nedoporučovala bych jich používat při každé příležitosti, kdy se pejsek dostane ven a aby se tak stalo pravidlem.

 rehabilitace-psu

Je nezbytně nutné pevné dno u tašky?

U krátkodobého a občasného používání tašky, pevné dno dle mého názoru není nutností. Když si všimnete jak někteří pejskové usínají a spí ve svých pelíšcích, které jsou několika násobně polstrované a měkké (tudíž by se o pevném dnu mohlo polemizovat), tak se schoulí v tašce úplně stejně ať už bude s pevným dnem či nikoliv. Zdůrazňuji, že se tu ale pořád bavíme o krátkodobém a občasném používání.

 

Může taška pejskovi ublížit a způsobit nějaké požkození?

Tady bych znovu ráda zdůraznila, že v případě občasného používání pejskovi nic nehrozí. Pokud bychom však pejska nosili prakticky pořád, při každé příležitosti a přestal by chodit po svých, mohlo by dojít k atrofii, neboli ochabnutí svalstva, což by byl zdroj dalších nabalujících se problémů. Jakmile se pejsek přestane hýbat, tak je to vždy problém.

I u svých ortopedických a neurologických pacientů, kteří mají s pohybem opravdové problémy, doporučuji každý možný pohyb, jak to jen jde. Dokonce u psích pacientů, kteří nepoužívají zadní nožky vůbec, tak je nutím se pohybovat ať už aktivním nebo pasivním způsobem, abychom je dokázali zase postavit na vlastní nožky a vrátili je tak do jejich původního, normálního psího života.

 WhatsApp Image 2017-08-15 at 06.48.55

Jak na Vás působí konkrétně Nugo taška, doporučila byste ji?

Nugo taška se mi způsobem jejího provedení velice líbí. Je krásná svým provedením jak na pohled, tak i funkčností. Líbí se mi také možnost výměny vnitřního polstrování a možné dokoupení různých doplňků, včetně cestovní misky na vodu nebo “pamlskovníku”. Obojí se na každé cestě hodí a je vhodné tyto doplňky mít po ruce. Určitě bych ji doporučila.

 

Děkujeme za Váš čas a vyčerpávající odpovědi.

 

Na závěr nám řekněte, kde Vás mohou naši zákazníci navštívit?

Jsem k dispozici v rehabilitační ordinaci, vybavenou potřebnými pomůckami a vanou na hydroterapii/aquaterapii, na nově postavené veterinární klinice v Hradci Králové u pana MVDr. Zdeňka Hanzálka. Více informací o mých službách a terapiích můžou zákazníci najít na mých webových stránkách www.caninecentrum.cz nebo na facebooku.

 

Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho spokojených zákazníků. :)